Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Owce wyszły na hale

Choć pogoda nie sprzyjała świętowaniu, owce zostały poświęcone i wyprowadzone na Ochodzitą. W Koniakowie odbyło się tradycyjne „miyszani owiec". Na hali pozostaną do końca września. To dobre wiadomości dla smakoszy owczych serów, bo od początku maja można wyrabiać prawdziwe oscypki – a te świeże mają niepowtarzalny smak.

POSŁUCHAJ

A do tego wszystkiego korbacze czy bryndza - dojrzewający przez tydzień mielony ser. Ostatnio pojawiła się także nowość – sery kozie – opowiada nam Urszula Kohut z Koniakowa.
Miyszani owiec odbywa się w Beskidach od kilku lat – wracamy do naszych korzeni – przekonuje Piotr Kohut baca z Koniakowa. Ale to nie tylko widowiskowa impreza dla turystów.

POSŁUCHAJ

Kiedy w latach 50-tych owieczki znikły z Tatr, znikła także charakterystyczna górska roślinność. Aby zachęcić górali do utrzymywania stad - powstał program „owca plus”. Dzięki unijnemu wsparciu, na halach ma być więcej zagród z owcami.

POSŁUCHAJ

– kończy Józef Michałek koordynator programu „owca plus”

Jan Bacza

foto

Główną ulicą Koniakowa "popłynęła" rzeka owieczek.

źródło: RADIO 90
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: