Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Kulinarne dziedzictwo

Nie 12 a dużo, dużo więcej potraw znalazło się na wigilijnych stołach, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich na konkurs regionalnej kuchni, który odbył się w Skoczowie. Oczywiście pewne przepisy zanikają ale dalej młodzi kultywują tradycję by na stołach znalazła się moczka, makówki czy kapusta z grzybami - mówią panie z kół gospodyń. Zaprezentowane w Skoczowie potrawy jak je nazywają gospodynie sa postnymi - bo bez mięsa - jednak z postem niewiele mają wspólnego.

POSŁUCHAJ RELACJI

Wigilia postna bez mięsa - jak nakazuje tradycja. Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć. Choć bardziej kojarzy się z Wielkanocą ale na Boże Narodzenie można upiec sobie... zająca.

POSŁUCHAJ RELACJI

Mówi Radiu 90 Jan Holeksa z breńskiego zajazdu Pod Przyłazem"
W skoczowskim konkursie wystartowało 11 kół gospodyń. Ostatecznie najlepszymi potrawami wykazały się panie z KGW z Hażlacha, drugie miejsce zajęły panie z Wisły Czarnego. 3 trzecie miejsce zdobyło gospodarstwo agroturystyczne Heleny Małysz.

Jan Bacza

źródło: RADIO 90
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: