Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Śląskie Smaki na rynku w Cieszynie

Dobiegła końca organizowana przez Śląską Organizację Turystyczną druga edycja festiwalu „Śląskie Smaki”.
Impreza na cieszyńskim rynku cieszyła się dużym zainteresowaniem. Na miejscu osiemnaście ekip regionalnych kucharzy – zarówno profesjonalistów jak i amatorów, walczyło o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” oraz złoty durszlak.
W godzinach pomiędzy 13, a 16 można było na żywo zobaczyć zmagania śląskich kucharzy.
 
Agnieszka Sikorska – dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej - Celem imprezy jest promocja regionalnej kuchni, zwyczajów i tradycji, śląskiej.
Na rynku odbywa się konkurs kulinarny w dwóch kategoriach amatorzy i profesjonaliści. Do konkursu chętnie przystępowali Ci pierwsi, osoby, dla których śląska kuchnia jest pasją.
 
Konkurs oceniało profesjonalne jury na czele z Robertem Sową (Szefem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni). Kryteria według, których oceniało jury to przede wszystkim smak, pochodzenie i śląska tradycja kulinarna – komentuje Agnieszka Sikorska.
W kategorii profesjonalistów:
Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 otrzymała Karczma Pod Lotniskiem z Bieska Białej za majoneziki rybne na sałatce jarzynowej, polewkę piwną
z twarogiem oraz przepiórkę duszoną, srebrny Durszlak zdobył Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego za roladę wołową z białymi kluskami z modrom kapustą, zupę rybną i szpajzę dwusmakową, brązowy Durszlak otrzymał Hotel Villa Verde z Zawiercia za Karpia w żurawinie, krem czosnkowy z grzankami oraz roladę wieprzową faszerowaną krupniokiem und Panszkraut.
 
W kategorii amatorów
Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach za chachor szałot, kotlet i kompot z bani, srebrny Durszlak zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rud w powiecie raciborskim za schab sztygarski, kluski bułczane i kapustę zasmażaną, brązowy Durszlak otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich
z Łączki za polywke łowięzią, królika pieczonego ze śmietaną, fusate gałuszki z modrą kapustą i szpyrkami oraz budyń z sokiem malinowym.
Janusz Stańczyk – jeden z organizatorów festiwalu - Każdy region Polski ma swoje specjały – a region śląski szczególnie. Chcemy uświadomić jakie ogromne bogactwo kryje się pod pojęciem kuchnia regionalna. Polska kuchnia to Polska Marka. Szwajcarzy to zegarki, Niemcy to dokładność, a Polacy to kuchnia, to to, co ludzi łączy, czym możemy się poszczycić w świecie.
 
Oprócz wyśmienitej kuchni śląskiej, przybyli w sobotnie popołudnie na cieszyński rynek widzowie byli świadkami występów lokalnych zespołów folklorystyczno – rozrywkowych, a także gwiazdy imprezy – Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
Zobacz też:
źródło: własne
dodał: MD

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: