Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Tatarczówka ze Skoczowa

Przymierzano się do realizacji tego pomysłu kilka lat - i się udało. Ruszyła seryjnie produkowana "tatarczówka skoczowska". To nalewka z dodatkiem tataraku, bynajmniej nie jest ona jednak trunkiem do częstego spożywania. To nasza skoczowska tradycja - wyjaśnia Robert Orawski szef Towarzystwa Miłośników Skoczowa. W Wielki Piątek - po pochodzie z Judaszem - mieszkańcy zbierali się i częstowali tatarczówką. Ma ona gorzki i ostry smak - to swoiste umartwianie się i przygotowanie żołądka na świąteczne rozpusty.

POSŁUCHAJ RELACJI

Żeby nalewka miała odpowiedni aromat trzeba było wielu prób. Produkcji podjęła się jedna z firm z Jasienicy. Szukaliśmy starych przepisów i testowaliśmy je. Samo opakowanie również, jest wzorowane na przedwojennych naczyniach - wyjaśnia Bartosz Boćko producent trunku.

POSŁUCHAJ RELACJI


Wielkiego biznesu na napitku zapewne nie będzie bo jest on raczej częścią skoczowskiej tradycji Wielkiego Tygodnia, niz nalewką do częstego polewania.
A jak mawiają w Skoczowie:
Gdy żołądek Ci dokuczy lub gdy cię rozboli głowa, wtedy zawsze Ci pomoże, tatarczówka ze Skoczowa

Jan Bacza

źródło: Radio 90
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: