Wielkie gotowanie
12.03.2006 0:00
Śpiewały, gotowały ale przede wszystkim wymieniały się przepisami. W Zebrzydowicach odbył się III Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc. Wzięło w nim udział 9 kół gospodyń wiejskich z całego Śląska Cieszyńskiego. Pierwszy raz pojawiły się także gospodynie z Republiki Czeskiej
Nie sposób skosztować wszystkiego - mówi nam Renata Karpińska jedna z jurorek. Dlatego oceniamy nie smak a estetykę wykonania wszystkich potraw.
To przepisy, które niejednokrotnie są przechowywane w domach od wielu pokoleń - dodaje Sylwester Ratajczak z Gminnego Ośrodka Kultury. Baby, mazurki, torty - tego wszystkiego można było spróbować. Jednak czołowe miejsce na stołach zajmował "murzyn" - potrawa zawsze obecna na wielkanocnym stole Śląska Cieszyńskiego. Jan Bacza
zobacz FOTORELACJĘ
Nie sposób skosztować wszystkiego - mówi nam Renata Karpińska jedna z jurorek. Dlatego oceniamy nie smak a estetykę wykonania wszystkich potraw.
To przepisy, które niejednokrotnie są przechowywane w domach od wielu pokoleń - dodaje Sylwester Ratajczak z Gminnego Ośrodka Kultury. Baby, mazurki, torty - tego wszystkiego można było spróbować. Jednak czołowe miejsce na stołach zajmował "murzyn" - potrawa zawsze obecna na wielkanocnym stole Śląska Cieszyńskiego. Jan Bacza
zobacz FOTORELACJĘ
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: